Mazanec a beránek jsou velikonoční samozřejmostí. Přesto není od věci připravit i něco na zobání. Přikládám recept na máslové a skořicové sušenky, které jsem připravila zhruba před třemi lety a především mezi dětmi měly velký úspěch. 



Ingredience: 250 g hladké mouky, lžička kypřícího prášku, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 120 g másla, 10 g skořice nebo vanilkového cukru (popřípadě vanilkový lusk)

Základem je promíchat všechny suché suroviny, přidat vejce a změklé máslo (stačí ho vytáhnout půl hodiny před přípravou z lednice). Skořici nebo vanilku dáváte dle vaší chuti. Sama jsem se rozhodla pro jedno těsto skořicové (nasypala jsem do mouky skořici) a druhé vanilkové (dala jsem jen vanilkový cukr). 

Samozřejmě fantazii se meze nekladou, takže bych si tam dokázala představit i kakao, namleté oříšky, nebo čokoládu. Těsto pak pořádně zpracujeme. Možná ze začátku vám přijde, že se zpracovává těžko a je suché, ale vydržte. Po pěti až deseti minutách ruční práce dostanete krásné a hladké těsto. To pak vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte libovolné tvary, které dejte na plech s pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pekla jsem zhruba 10 minut, ale sušenky sledujte - záleží na typu trouby. 

Poleva ke klasická, tedy z vaječných bílků a moučkového cukru obarvená potravinářskou barvou. Pak dejte vědět, jak chutnaly u vás. U dětí měly největší úspěch mimochodem skořicové stromečky :-)
0

Přidat komentář

Načítání